Dietetyka
Zapraszamy do naszej poradni dietetycznej. Pomożemy schudnąć, ułożymy jadłospis dla konkretnych schorzeń. Pomożemy ci żywić się zdrowo i rozsądnie.
ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE NA DOBĘ JEST MNIEJ WIĘCEJ 2200 KCAL.
Z TEGO 65% POWINNO BYĆ Z WĘGLOWODANÓW
25 – 30% Z TŁUSZCZU I 10-15% Z BIAŁKA.
PODZIAŁ POSIŁKÓW MNIEJ WIĘCEJ 5-6 NA DOBĘ
PRZERWY MIĘDZY POSIŁKAMI 2,5 -3 GODZINY
PRZYKAZANIA DIETETYCZNE:
- OGRANICZAMY SPOŻYCIE WĘGLOWODANÓW PROSTYCH (BIAŁE PIECZYWO, BIAŁY MAKARON, SŁODYCZE) SPOŻYWAMY ZŁOŻONE: KASZE, PŁATKI OWSIANE, RYŻ NAJLEPIEJ BRĄZOWY, MAKARON RAZOWY LUB BIAŁY LEKKO NIEDOGOTOWANY
- NIE JADAMY WIEPRZOWINY
- ŹRÓDŁA BIAŁKA TO RYBY, PIERŚ Z INDYKA, CHUDA WOŁOWINA, EWENTUALNIE PIERŚ Z KURCZAKA, JAJA
- ŹRÓDŁO WAPNIA TO MAŚLANKA, JOGURT NATURALNY, TWARÓG PÓŁTŁUSTY, MOZZARELLA, KEFIR
- JEMY PIĘĆ PORCJI OWOCÓW I WARZYW DZIENNIE (2 OWOCE I WARZYWA DO KAŻDEGO POSIŁKU (NAJLEPIEJ DZIAŁAJĄ WARZYWA ZIELONE, POTRZEBNE SĄ WSZYSTKIE – UNIKAMY ROZGOTOWYWANIA)
- OGRANICZAMY TŁUSZCZE ZWIERZĘCE : MASŁO, SMALEC, MIĘSO WIEPRZOWE, INNE TŁUSTE MIĘSA, SER ŻÓŁTY(PRODUKTY MLECZNE JEMY PÓŁTŁUSTE)
- STARAMY SIĘ PIEC I GOTOWAĆ A NIE SMAŻYĆ
- SPOŻYWAMY WIĘCEJ OLIWY Z OLIWEK I OLEJU RZEPAKOWEGO (NP. KUJAWSKI)
- JADAMY WIĘCEJ WARZYW STRĄCZKOWYCH (SOCZEWICA, SOJA, FASOLA) UWAGA: SĄ KALORYCZNE ALE MAJĄ BARDZO DUŻO SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH. SĄ DOSKONAŁYM ZAMIENNIKIEM BIAŁKA POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
- 2-3 RAZY W TYGODNIU JEMY RYBY!!! MAJA BARDZO DUŻO TŁUSZCZY N-3, KTÓRE SĄ BARDZO ZDROWE
PORY POSIŁKÓW:
- ŚNIADANIE – TU KONIECZNIE WĘGLOWODANY NP. OWSIANKA LUB KANAPKA Z CHLEBA RAZOWEGO Z CHUDĄ SZYNKA Z INDYKA DO TEGO SAŁATA, OGÓREK KISZONY, ALBO JAJECZNICA NA ŁYŻECZCE MASŁA POSYPANA KIEŁKAMI ALBO INNYM WARZYWEM
- 2-ŚNIADANIE JOGURT NATURALNY + JABŁKO
- OBIAD WARZYWA, PIECZONE LUB GOTOWANE MIĘSO LUB RYBA, RYŻ, MAKARON, EWENTUALNIE ZIEMNIAKI (MAKSYMALNIE 2)
- PODWIECZOREK OWOC +JOGURT NATURALNY, ALBO SEREK NATURALNY
- SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM LUB INNA SAŁATKA: WARZYWA DOWOLNE, JAJA, RYBA, SER